Het wordt steeds populairder om als een zzp’er aan de slag te gaan. Dit komt doordat je in principe je eigen baas bent en dus zelf kan bepalen waar en wanneer je werkt. Het voelt dus als echte vrijheid en het biedt zowel voordelen voor jou als het bedrijf waarvoor je de werkzaamheden uitvoert. Echter is het wel zo dat je als zzp’er alle verantwoordelijkheid moet nemen en dus ook alles zelf moet regelen. Een van de belangrijkere dingen hierbij is het regelen van de juiste verzekeringen. In deze tekst gaan we het daarom hebben over een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering zodat je precies weet of deze noodzakelijk is voor jou en hoe je deze eventueel kunt afsluiten. 

 

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer je net als zzp’er bent begonnen, of gewoon niet echt bezig bent geweest met de verzekeringen, is het vrij logisch dat je niet weet wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is. Deze verzekering zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen de financiële gevolgen van schadeclaims die voortkomen vanuit de werkzaamheden die je verricht. Je zult je wellicht al afvragen, hoe kan dat? Wanneer je producten of diensten levert bestaat er altijd een kans dat er doormiddel van jouw producten of werkzaamheden schade wordt veroorzaakt bij de klant. Wanneer dit het geval is kan diegene vervolgens een schadeclaim opmaken tegen jou. Omdat deze kosten al snel erg hoog kunnen worden is het goed om je hiervoor te verzekeren. Hoe goed jij je zaken namelijk ook op orde hebt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn talloze bedrijven in het verleden moeten sluiten door de financiële gevolgen van zo’n ongeluk. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers neemt deze financiële gevolgen voor je uit handen waardoor je daar dus geen zorgen meer over hoeft te hebben. Je diensten en producten moeten natuurlijk wel aan de wet voldoen.

 

Is deze verzekering verplicht?

Omdat er op het gebied van verzekeringen vaak verwarringen ontstaan over of iets nou wel of niet verplicht is, is het goed om dit even te bespreken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp is namelijk voor niemand verplicht. Het is helemaal je eigen keuze of jij je hiervoor wil verzekeren. 

 

Het is daarbij erg raadzaam om te kijken naar de diensten of producten die jij levert. Wat is het risico van deze diensten of producten? Wanneer jij bijvoorbeeld een online cursus verkoopt, is het natuurlijk niet nodig om zo’n verzekering af te sluiten. Maar verkoop jij elektrische producten? Dan is het wel verstandig om eens naar zo’n verzekering te kijken. Met elektriciteit kan er namelijk altijd een fabrieksfoutje ontstaan wat schade als gevolg kan hebben.